De noodzaak van zelfliefde voor het vinden van een relatie

Iedereen heeft het over ‘zelfliefde’, maar waarom is dat juist zo belangrijk voor het vinden van een relatie? 

Laat me je eerst vertellen over een tijd dat het wat minder lekker met mij ging.

Voor mij is het heel belangrijk om dagelijks aandacht aan liefde voor mijzelf te besteden, omdat ik het zie als de belangrijkste emotionele spierkracht die ik heb. Als je die spier niet regelmatig traint, wordt je slap, met alle deprimerende gevolgen van dien. 

Omdat ik het actief aandacht aan besteed, vertrouw ik erop dat het met mijn zelfliefde wel goed zit. Gelukkig ben ik ook maar een mens en heb ik af en toe behoorlijke dips in hoe leuk ik mijzelf vind. Want soms vind ik mijzelf helemaal niet zo leuk. 

Zoals afgelopen augustus van dit jaar. Ik zat toen best wel slecht in mijn vel, omdat ik mijzelf door allerlei omstandigheden aardig in de put aan het denken was. En ik begon het af te reageren op mijn eigen partner. Het deed me heftig twijfelen over mijn relatie. Was ik die wel waard? Vond ik mijn vriend nog wel leuk genoeg? En als híj maar op de één en de andere manier zou veranderen, dan zou het allemaal weer goed zijn. Ik wilde zijn hele doen en laten zelf controleren en bepalen. Ik zocht de hele tijd bevestiging bij hem. Ben ik nog wel een goed vriendinnetje? Word ik wel genoeg gezien? Vind mij leuk, please! 

De oplossing vond ik in zelfliefde. Natuurlijk! Waar anders. Het cadeau dat ik van hem verwachtte had ik helemaal niet van hem nodig. Ik kon het aan mijzelf geven. Want het was er altijd al. Ik keek alleen op de verkeerde plek. 

En mijn relatie met mijn lief is daardoor nu beter dan ooit. En ik ben een veel toffer vriendinnetje geworden voor hem. 

Wat er overblijft als alle voorwaarden weg zijn gevallen? Alleen maar liefde. Verder niks. 

DE 5 NOODZAKEN VAN ZELFLIEFDE

Ik geef je 5 Redenen waarom een gebrek aan zelfliefde de allergrootste sta-in-de-weg is tussen jou en je toekomstige geliefde. En waarom zelfliefde zo ontzettend essentieel is voor het vinden van een relatie.  

1. JE RELATIE IS JE SPIEGELBEELD

Als jij niet van jezelf houdt, hoe kun je dan van anderen verwachten dat zij dat wel doen?

Dit is typisch zo’n betekenisvol zinnetje dat je vast al wel eens ergens eerder hebt gehoord. En het is zó waar. Alle relaties die je ooit zult aangaan zijn een spiegel van jezelf. Als jij dus niet zo gelukkig met jezelf bent als je zou willen, maak je het anderen ook heel lastig om jou lief te hebben. 

2. MISERY LOVES COMPANY

Paarden zijn kuddedieren. Mensen zijn relatiedieren. We kunnen niet anders dan ons verbinden. Dus ook als je zelf niet lekker in je vel zit, kun je prima een relatie aangaan met iemand anders. De kans is groot dat zo’n relatie emotioneel gehandicapt zal zijn. De zelfafwijzing in jou oefent een onweerstaanbare aantrekkingskracht uit op de zelfafwijzing van de ongelukkige met wie je de relatie aangaat. Heb jij bijvoorbeeld een aan-uit-relatie met iemand die niks dan complexe persoonlijke issues met zich mee brengt? Breek jij je het hoofd over waarom die altijd zo hard voor zichzelf is? Waarom willen ze jouw liefde niet gewoon accepteren en moet het allemaal zo moeilijkmoeilijkmoeilijk?

Het antwoord op die vragen ligt waarschijnlijk niet bij hen, maar vind je in jouzelf. Vertel me wat voor relatie je hebt en ik kan je precies vertellen hoe jij in het leven staat. 

3. ZELFAFWIJZING MAAKT NEEDY

Als jij niet met heel je hart van jezelf houdt, is het nog veel moeilijker om van iemand anders te houden. Misschien vind je dit verwarrend. Je kan toch altijd hartstochtelijk verliefd worden op iemand, hoe je je ook voelt? Misschien ben je nu op dit moment wel verliefd op iemand. 

Dat komt doordat verliefdheid en liefde twee verschillende dingen zijn. Verliefdheid is niks dan een projectie. Het is een glimp van de schoonheid die je zelf bent. Mooi he. Jij. Maar je fopt jezelf dus door te denken dat het die ander is. 

Toen ik afgelopen augustus even wat minder in mijn vel zat, keek ik door een grijze bril naar mijn eigen lieve, trouwe, episch geweldige vriend. Toen ik in die stemming was, zag ik alleen nog maar een klunzige, onbetrouwbare, afstandelijke man. Met mooi lang grijs golvende manen. Dat dan weer wel. Dat kwam niet doordat hij ook echt zo was. Dat kwam door het soort bril die ik die maand per ongeluk had opgezet. 

Ik geloof dat je met heel je hart verliefd kunt zijn als je echt niet blij bent met jezelf. Maar ook al ben je nog zo verliefd, jouw liefde heeft geen enkel fundament. Vraag jezelf af: hou je nog net zoveel van hen als zij jou afwijzen? Als zij niks met jou te maken willen hebben? Als ze je aan het lijntje houden en maar een beetje met je spelen? 

Of blijkt dat ‘houden van’ dan uiteindelijk toch behoeftigheid te zijn? Dat herken je aan bijvoorbeeld het angstige gevoel: ‘Zij móeten mijn liefde beantwoorden, op dezelfde manier zoals ik die voor hen voel.’ 

Herkenbaar misschien? Dat is geen liefde. Dat is behoeftigheid. 

4. HUN INTERESSE WORDT GEWANTROUWD

Als iemand diens hart voor jou opent, zul je het niet herkennen als je geen hoge pet van jezelf op hebt. Het zal simpelweg van je afketsen. Een oprecht ‘ik denk dat ik je leuk vind’ wordt begroet met wantrouwen. Hun liefde zal geen vat op je hebben omdat je niet kan geloven dat iemand oprecht geïnteresseerd in jou kan zijn, puur en alleen om wie jij bent, en dat je voor hen niemand anders hoeft te zijn dan jezelf.

5. DE LIEFDE WAARDIG

Als jij met heel je hart van jezelf houdt, kan iedereen precies zien hoe je zoiets doet. Je geeft het goede voorbeeld. Iedereen kan duidelijk aan jou zien en vooral voelen dat jouw liefde oprecht, authentiek en onvoorwaardelijk is. En dat geldt ook voor de liefde die je aan hen schenkt. Er is in de hele wereld geen beter recept voor succesvolle relaties dan dat. 

Hou van jezelf. Met iedere vezel en iedere cel. Hou zo ongelooflijk veel van jezelf dat iedereen kan zien: die is de liefde waardig. 

GRATIS ONLINE WORKSHOP: VERGROOT JE AANTREKKINGSKRACHT

Wil jij leren hoe je magnetisch wordt voor de singles die jij leuk vindt? Op maandagavond 2 maart 2020 geef ik een gratis online workshop over aantrekkingskracht. Een onverwoestbaar zelfvertrouwen krijg je natuurlijk niet alleen door zelfliefde te beoefenen. Dit is wat je nog meer van mij gaat leren:

De 10 meestgemaakte fouten die vrouwen onbedoeld van je afstoten;
Het geheim van een onverwoestbaar zelfvertrouwen;
5 tips waardoor flirten gemakkelijker, succesvoller en natuurlijker gaat;
Hoe je er voor zorgt dat zij jóu gaan versieren;
Hoe je kan zien wanneer ze met jou flirten;
Hoe je onafhankelijk wordt van de bevestiging van anderen;
In 3 stappen van gemakkelijk te negeren tot serieus relatiemateriaal;
Een magnetische uitstraling door persoonlijk leiderschap;
Hoe je in 3 maanden tijd je droompartner kunt vinden, ook al heb je nog nooit eerder een relatie gehad.

Deze workshop is live en interactief. Je kunt in de online uitzending live je vragen aan mij stellen. En ik zal ze persoonlijk voor je beantwoorden, terwijl jij anoniem blijft.

En kun je er niet bij zijn die avond? Schrijf je dan toch nog in. Ik stel de replay van de live-opname nog in de drie opeenvolgende dagen ter beschikking.

Schrijf je hier in.

Door: Klazien Schaap, datingcoach Paard & Partner