Zo maak je daten leuk: stop met verwachten, begin te waarderen

Raak jij wel eens ontmoedigd van daten? Niks lijkt te lukken, wat je ook doet. Probeer dan eens dit paardenmiddel: stop met verwachten. Klinkt onmogelijk? Welnee! Niet als je dit gedrag her-programmeert door te waarderen. Zo wordt iedere date weer zoals het ooit bedoeld was: een toffe, spannende ervaring. En jij wordt er een stuk aantrekkelijker van.

Een geslaagde date, wat is dat eigenlijk?

Als de ander net zo single en op zoek is als jij?

Als er uitzicht is op meer dates?

Als je hebt gekregen waarop je hoopte?

Of als er een relatie uit voortkomt?

 

Een van de meest geslaagde dates die ik ooit had

Winter 2017. Ik kende Roel van het uitgaan. Hij was werkelijk prachtig en samen met zijn leuke vriendin straalde hij zo veel pure sexyness en hartelijkheid uit, dat toen ik hem voor het eerst ontmoette, ik niet bij die twee was weg te slaan.

We bleven via social media contact houden. Al snel verraste hij me af en toe met telefoontjes om plotselinge psychologische inzichten met me te delen die hij ervoer in zijn leven. Ik voelde me gevleid dat hij me hierover in vertrouwen nam en we hadden er vaak mooie verdiepende gesprekken over.

Ik weet niet meer hoe het tot een afspraak gekomen was, maar opeens bevonden we ons aan een tafeltje in een gezellig tapastentje in Utrecht centrum. Zijn vriendin was daar volledig in orde mee. Roel bleek de hele avond degelijk te hebben voorbereid met als doel mij zoveel mogelijk in de watten te leggen. We flaneerden die avond door de stad en zetten alle bloemetjes buiten, heerlijk eten, cocktails, en daarna royaal chillen in de shisha lounge. Een ouderwets fantastische date met een echte gentleman. Ze bestaan nog. Netjes zette hij me weer bij het station af toen hij besloot dat de avond geslaagd was. Grote glimlach op mijn gezicht in de trein naar huis.

Faal of win?

Voldeed deze date aan bovengestelde vier criteria? Geen van alle. 

Na deze date was er geen uitzicht op meer. Ik wist dat Roel monogaam was met zijn vriendin en dat respecteer ik.

Heb ik gekregen wat ik hoopte? Ik had geen verwachtingen van de date. Alles wat er gebeurde had ik niet van te voren kunnen bedenken, maar het was zo’n geweldige ervaring!

Is er een relatie uit voortgekomen? Nee, zeker niet. Wel wat heen-en-weer geflirt nadat het uitging met zijn vriendin. En daarna een goede vriendschap.  

Maar was de date geslaagd? Ohmijngod, JA!

Nachtmerriescenario’s

Ik ga je uitleggen waarom en hoe je zelf altijd zeer succesvolle dates kunt hebben, maar eerst: hand in de lucht als je een of meer van deze nachtmerriescenario’s herkent:

Ze bellen je nooit meer terug na een leuke date

Je dacht dat het er na zoveel geslaagde dates toch echt wel van ging komen: een beetje intimiteit, een liefdesverklaring... Maar nee.

Ze bleken al die tijd al in een relatie te zitten, zonder het jou verteld te hebben

Ze flirten leuk met je online of in het openbaar. Toch hebben ze het opeens ‘te druk’ als je hen op een date vraagt.

Op de datingapp leken ze zo veelbelovend en spontaan. Maar op de date zelf, blijkt het een totale mismatch te zijn.

Als je dit wel eens overkomt, heb je groot gelijk om de date in kwestie geen tweede kans te geven. Maar makkelijk is dat niet, want nog voordat je ‘Next!’ kan zeggen, blijf je achter met een enorm afgewezen rotgevoel. Wat een stommert! Of erger nog: ‘Alle mannen/vrouwen zijn eikels/bitches!’ 

En nog erger wordt het als je jezelf gaat slaan: ‘Zie je wel, ik ben het gewoon niet waard’. Verbittering ligt op de loer en kan lang bij je blijven hangen, en je van een volgende leuke date weerhouden uit angst voor die helse spiraal van nog meer afwijzing en zelfafwijzing.

Daten voelt als een hel als je gaat verwachten

Een van de belangrijkste redenen waarom daten echt als een marteling kan aanvoelen, zit in jezelf. Maar het is niet omdat je het niet waard zou zijn. Want je bent het sowieso dubbel en dwars waard en dat weet je.

Dit is waarom je denkt dat daten zo vervelend is: het is omdat je verwachtingen koestert. Je bent zo bezig met verwachten en invullen voor de ander, dat je vergeet te waarderen.

Doelen hebben in je leven is goed en motiverend. Verwachtingen echter, zijn iets heel anders. Verwachtingen kunnen twee kanten uitgaan en ze zijn beide funest voor je liefdesleven.

Teleurstelling verwachten

“Het zal toch wel weer niks zijn…” Negatieve verwachtingen zijn echt killing. Ten eerste weerhouden ze je van flirten en daten met de mensen die jij wel ziet staan. En ten tweede, als je het toch durft, maar ze dan uiteindelijk de gevreesde woorden uitspreken (iets in de trant van ‘laten we vrienden blijven’), word je alleen maar bevestigd in je negatieve zelfbeeld, zo van ‘zie je nou wel’, waardoor dit soort gedachtes je in de toekomst nog dieper naar beneden zullen trekken, de negatieve spiraal in. 

Rijd jij wel eens concoursen? Dan voel je vast het verschil tussen de wedstrijd ingaan met de intentie: ‘Het wordt helemaal niks’, of ‘We maken goede kans’. In het laatste geval rij je uiteindelijk een betere rit dan in het eerste geval. Zo is het ook met dating. 

Succes verwachten

Als je te veel waarde hecht aan bepaalde positieve uitkomsten van de date, snij je jezelf lelijk in de vingers. Je laat je succes, dus je gevoel over die date volledig afhangen van de uitkomst. Als je date niet aan de door jou vastgestelde eisen voor succes voldoet, draait het sowieso uit op een teleurstelling.

Stel, je rijdt een wedstrijd in de vaste overtuiging dat je bij de eerste drie zult eindigen. En misschien gebeurt dat ook wel. Maar als het niet gebeurt, voelt de wedstrijd als een mislukking. Een afgang. 

Veel hoopvolle singles maken zichzelf helemaal gek met dit soort toekomstvisioenen over hun date. Je ontkomt er bijna niet aan. Gelukkig is er voor al die verwachtingen een effectief tegengif en dat is:

Waardeer

Deze upgrade van je mindset gaat niet over het naar beneden stellen van je verwachtingen. Dit gaat over het vrij zijn van verwachtingen. Hoe zorg je ervoor dat al die hardnekkige verwachtingen geen kans meer krijgen in je hoofd om je leuke date om zeep te helpen? Door te waarderen. Dit is de truc om iedere date om te toveren van vervelende toestand tot een feest. Hoe doe je dat, effectief waarderen? Dat leer ik je in mijn volgende blog over de kunst van het waarderen.

HULP NODIG MET DATING?

Voor een gratis persoonlijk telefonisch gesprek met dating coach Klazien Schaap, stuur een mailtje naar datingcoach@paardpartner.nl

Catalogus
Auteur
Paard & Partner
Datum
24 december 2018