Hoe weet je of iemand jou leuk vindt?

GRATIS ONLINE WORKSHOP: HOU EERST VAN JEZELF, MAN!

Hoe weet je of iemand jou leuk vindt? Misschien verwacht je nu een handig lijstje van De 7 Geheime subtiele signalen waaraan je ziet dat iemand met jou flirt...

Je ziet dit soort lijstjes overal. Vrouwenbladen zijn er kampioen in. Het is soms best grappig om te lezen. 

Er is een betere vraag: Waarom gaan lijstjes met signalen je niet helpen om erachter te komen of iemand jou leuk vindt?

Ten eerste: Met jouw vraag hoe zij over jou denken, leg je focus op de verkeerde plek. 

Ten tweede: elke poging om duidelijk zicht (= controle) te krijgen op de chemie tussen jou en iemand anders is een hopeloze onderneming. Het is er, of het is er niet. 

Hoe dan wel?

Om grip te krijgen op je eigen liefdesleven hoef je maar 1 ding te weten. En het is veel makkelijker dan erachter proberen te komen of zij jou leuk vinden.

Vind jij hen leuk? 

Er zijn geen foute antwoorden op deze vraag, maar als het antwoord ja is, doe er dan wat mee. Je hoeft niet eerst te wachten op hun toestemming om het initiatief te nemen. De enige die jou toestemming kan geven ben je zelf. 

Daarna is het alleen nog een kwestie van communiceren en consent. Want ja, zij hebben ook verlangens en grenzen. Maar die weet je niet als je niet met hen in gesprek komt. 

Ik mag niet…

We ontzeggen onszelf zó veel, op macro- en micro-niveau. 

“Mijn paard gaat altijd voor.” 

“Ik mag niet zomaar een praatje aanknopen, want ze zouden kunnen denken dat ik wat van hen wil”

“Ik mag geen mensen benaderen die al een partner hebben”

“Ik mag niet verliefd worden op iemand die niks met paarden heeft”

“Ik mag niet worden afgewezen”

“Ik mag niks doms doen of zeggen”

“Ik mag niet … (vul zelf maar in).” 

Natuurlijk wil je niet over hun grenzen heen gaan. En het is heel goed om die grenzen te respecteren door te communiceren met consent. Maar terwijl je je druk maakt over wat hun grenzen mogelijk zouden kunnen zijn, vergeet je soms stap 1: geef eerst jezelf toestemming aan jezelf. 

Het mag

Ik kwam er een maand geleden weer achter dat ik ook mijzelf zo veel ontzeg. Als een soort onbewuste reflex. Wat nou als ik bij iedere gedachte tegen mijzelf zou zeggen: ‘Het mag’, als een soort gedachte-experiment. Zo kon het gebeuren dat ik niet meer kon stoppen met ‘Het mag’ tegen mezelf zeggen en ik moest zo lachen. Wat een grap eigenlijk dat ik normaal gesproken zoveel eigenlijk vooral niet mag van mij zelf.

Heel erg lang nadenken voordat ik iets op social media deel? - Het mag.

Slapen met een knuffelbeest in mijn armen? - Het mag

Verliefd zijn op iemand anders dan mijn vriend? - Het mag

Schaamte voelen over al deze dingen? - HET MAG

Jij bent de enige die jezelf toestemming kan geven. Ook voor al die dingen waarvoor je je een beetje schaamt, of die je eigenlijk niet durft. Die toestemming heb je van niemand anders nodig, behalve jezelf.  

Kom in actie voor een buitenrit

Wil je erachter komen of iemand jou leuk vind? Stop met zoeken naar toestemming in de vorm van geheime signalen onder de radar en kom in actie. Want nu weet je dat het gewoon mag. 

Hoe doe je dat? Het is ongelooflijk simpel:

“Het lijkt me leuk om verder met je te praten. Mag ik je trakteren op een (insert jouw favo drankje)?” 

Of iets in die trant. Het maakt werkelijk weinig uit wat je vraagt. Doe vooral wat het beste bij jou past. Wil je samen liever een buitenrit maken, omdat dat nou eenmaal goed bij jou past? Het mag. 

6 mogelijke uitkomsten 

Op zo’n voorstel kunnen oneindig veel verschillende antwoorden komen. En het is heel verleidelijk om weer in de ‘Maar hoe kom ik er nou achter of die mij leuk vindt’-val te stappen. Dat snap ik. En ja, ook dat mag. Ik denk even met je mee aan de hand van zes mogelijke reacties, zodat het wat duidelijker voor je wordt. 

Je flirt wuift het weg door over iets anders te beginnen.

Betekent dit dat die jou leuk vindt?
Geen idee. Dit kan vanalles betekenen. Misschien houdt die persoon alleen niet van het door jou gemaakte aanbod, maar vind die het moeilijk om dat tegen jou te zeggen, omdat die je niet wil beledigen. En dat mag.

Je flirt zegt: “Ik heb het eigenlijk nogal druk…”
Betekent dit dat die jou leuk vindt?
Geen idee. Het betekent vooral dat deze persoon het eigenlijk nogal druk heeft. Verwacht niet dat die haar hele agenda voor jou omgooit. En dat mag.

Je flirt zegt: “Ja leuk! Wanneer?”
Betekent dit dat die jou leuk vindt?
Geen idee. Deze is vooral enthousiast over je voorstel. In principe zegt het nog niks over wat die van jou vindt. En dat mag.

Je flirt zegt: ‘Ik weet het nog niet…”
Betekent dit dat die jou leuk vindt?
Geen idee. Deze persoon twijfelt. Mensen twijfelen. En dat mag.

Je flirt zegt: “Ik dacht dat je ‘t nooit zou vragen. Ik vind je al een tijdje leuk, dus Ja!”
Betekent dit dat die jou leuk vindt?
Misschien wel. Helemaal okee.

Je flirt zegt: “Nee”
Betekent dit dat die jou leuk vindt?
Geen idee. Deze persoon zal zo diens eigen redenen hebben. Bedank vriendelijk voor het duidelijk aangeven van diens grenzen en laat het rusten. Super mag!

Het maakt niet uit wat iemand van jou vindt

Er valt geen pijl te trekken of iemand jou leuk vindt of niet, en om wat voor redenen. Maar wat ze ook van jou vinden, dat is en blijft altijd hun eigen verhaal over jou. Het zegt helemaal niks over jou zelf uiteindelijk. Want de volgende keer vinden ze weer iets heel anders. Dus who cares wat zij van jou vinden? Ga daar ook niet op zitten wachten totdat je eindelijk een move durft te maken. De enige toestemming die je daarvoor nodig hebt, is die van jezelf. 

Dus de volgende keer als je je afvraagt: vindt iemand mij leuk? 

Dan weet je het antwoord: ‘Ik weet niet of die persoon mij leuk vindt. Maar ik weet wel dat ik degene leuk vindt, of ik ben in ieder geval nieuwsgierig om dat te onderzoeken, dus ik weet wat me te doen staat.’ 

Donderdagavond 12 december geef ik hier een gratis online workshop over: ‘Hou eerst van jezelf, man!’ Geen versiertrucs. Geen verkooptrucs. Gewoon mijn 20 beste tips om meer van jezelf te leren houden, zodat de partner van jouw dromen precies kan zien hoe je zo iets doet.

Datingcoach Klazien Schaap.