‘Geen tijd’ bestaat niet. Alleen ‘geen prioriteit'

“Je hoeft niet meer te komen, het is klaar.”
Dit was mijn korte antwoord op een even kort berichtje dat ik vorige maand van een date. Dat berichtje ging ongeveer zo:

“Hey lieverd, ik kan je helaas niet zien, ik heb weinig tijd…”
Woah, is iemand verlaten alleen omdat die het even druk heeft, niet wat al te streng? 

Nee. Niet in dit geval. De man had er een handje van om me herhaaldelijk af te poeieren met dit soort acties. Iedere keer voelde ik me dan weer waardeloos. En iedere keer geloofde en vergaf ik hem. Ik dacht: zodra hij het rustiger heeft, ben ik de eerste… toch? TOCH?!

Yup, ook dating deskundigen maken de stomste fouten, af en toe. Na dat laatste berichtje viel het kwartje eindelijk: deze man heeft helemaal niet ‘geen tijd’ voor mij. Hij heeft gewoon geen prioriteit voor mij. Auw…

Wanneer je iemand beter kunt loslaten
Het leven is te kort en te leuk om tijd te verspillen aan mensen die jou niet enthousiast verwelkomen in hun leven. Al die mensen die mij herhaaldelijk een rotgevoel geven over mezelf en bij nader inzien eigenlijk niks bijdragen aan mijn levensgeluk; mensen die me klein laten voelen en me keer op keer teleurstellen… Ook al voel ik me nog zo tot hen aangetrokken, ik heb sinds lang geleden al besloten om hen te weren uit mijn leven. En dat doe ik heel zwart-wit. You’re in or you’re out. Met succes, want sindsdien ben ik altijd erg tevreden over de kwaliteit van mijn relaties. 

Het is volkomen begrijpelijk als mensen het druk hebben. Zeker als paardenmens heb je niet altijd de luxe om een dagje te niksen. Het zijn drukke tijden. En de één heeft het drukker dan de ander. Het wordt pas pijnlijk zodra je erachter komt dat zij het eigenlijk te druk hebben voor jou. Je hebt geen prioriteit in hun leven.

Waarom zijn ze niet gewoon eerlijk?
Waarom zeggen ze niet gewoon: “Ik vind je gewoon niet zo interessant, in ieder geval niet op die manier.”

Omdat iemand afwijzen ontzettend moeilijk en pijnlijk is. Het is zelfs veel moeilijker dan afgewezen worden. Heb jij ooit iemand moeten afwijzen? Bijvoorbeeld een goede vriend, omdat de paarden voorrang hadden? Of dat klasgenootje dat ooit smoorverliefd op je was? Of een teamgenoot die eigenlijk niet meer zo goed in je team paste? Dit zijn het soort slecht-nieuwsgesprekken waar je liever zo snel mogelijk onderuit komt.

Het ‘te druk’ smoesje is de gemakkelijkste en meest geaccepteerde manier om onder een harde afwijzing uit te komen. Want helemaal onwaar is het nooit. Ja, de afwijzers hebben het waarschijnlijk te druk. Te druk voor jou.

Hoe weet je of ze je aan het lijntje houden?
Hoe kom je erachter dat zij geen prioriteit geven aan jou in hun leven?
Door het vaak erg druk te hebben. Druk zijn is een toverwoord voor als je iemand wil ontlopen. 

Of als ze nu een ‘moeilijke periode in hun leven’ doormaken. Luister goed, want wat ze zeggen is waarschijnlijk helemaal waar. Maar de boodschap voor de goede verstaanders is ook: houd afstand, ik kan je nu niet in mijn leven gebruiken. Maak hierbij niet dezelfde fout die ik gemaakt hebt, door te gaan wachten op de reservebank totdat ze zich weer beter voelen, en denken dat je dan de eerste zal zijn. Nee. Als ze nu even geen behoefte hebben aan jou in hun leven, hebben ze dat in de toekomst zeker niet. Geen mens is het waard om je leven voor op pauze te zetten. Doe jezelf een plezier en move on. 

Je weet dat ze je aan het lijntje houden als ze dates herhaaldelijk afzeggen, verplaatsen of gewoon helemaal niks van zich laten horen, want als ze echt graag bij je wilden zijn, hadden ze al lang tijd vrij gemaakt om bij jou te zijn. Weet je, het maakt namelijk helemaal niks uit hoe druk je het hebt in de werkelijkheid. Als iemand interessant genoeg voor je is, dan maak je daar vanzelf tijd voor vrij. 

Ik ken hier nog een mooie quote over, die mij altijd inspireert bij het maken van belangrijke keuzes in mijn leven:

Als het niet belangrijk genoeg voor je is, zal je altijd excuses vinden. Maar is het wel belangrijk genoeg voor je, dan vind je mogelijkheden.

En dan?
Als jij er achter komt dat je herhaaldelijk geen prioriteit hebt bij de persoon die jij leuk vindt, die bij jou de hoogste prioriteit heeft?

Hier is een flinke portie lef voor nodig. Ruk die pleister er in één keer af en verbreek al het contact. Wis hun nummer op je telefoon en blokkeer hen op social media (ze komen daar heus wel overheen, want je was er al achter: zo belangrijk was je niet voor hen). Ieder contact is verspilde moeite en een teken dat je nog steeds niet verder kan zonder hen in je leven. Laat hen los. Zo snel en zo abrupt mogelijk. 

Je hebt een belangrijke keuze hier: laat je hen in de steek? Of laat je jezelf in de steek?

Reken het hun niet aan, maar trek je eigen conclusies
Deze ellende die je voelt, is, gek genoeg, niet hun schuld. Zij voelen gewoon wat ze voelen en als dat niet genoeg is, is de taak aan jou om je eigen conclusies daaruit te trekken. Wil je bij iemand zijn die eigenlijk niet bij jou wil zijn? Of kies je voor jezelf? De keus is aan jou. Het is niet aan hun om te veranderen, want dat gaat niet gebeuren. 

Een wereld te winnen
Misschien voel je dat je een wereld bent verloren door hen los te laten, maar weet je, door dat lef te tonen heb je zojuist een hele wereld gewonnen.

Want alleen zo komt er alle tijd en ruimte (in je hoofd) vrij voor mensen die wel op jou zitten te wachten. Die jou helemaal zien voor precies het geweldige individu dat je bent en dolgraag dicht bij jou in de buurt willen zijn. Mensen die jou verdienen.

___________________________

HULP NODIG MET DATING?

Voor een gratis persoonlijk telefonisch gesprek met dating coach Klazien Schaap, stuur een mailtje naar datingcoach@paardpartner.nl.

Catalogus
Auteur
Paard & Partner